práve pripravujem vydanie môjho slovenského prekladu knihy Bonsajové inšpirácie 1 od Harryho Harringtona a ak všetko dobre pôjde, kniha by mala byť k dispozícii koncom leta za 30 eur plus poštovné.
Na prekladanie tejto knihy som sa dal po dohovore s autorom preto, lebo si myslím, že toto je úplne najlepšia kniha pre začiatočníkov aj pokročilejších bonsajových nadšencov, kde sa krásne a jasne popisuje vývoj jeho 13tich bonsajov, od sadeničiek, záhradného materiálu či yamadori až po výstavné bonsaje a do detailov sa s priloženými nákresmi a fotkami popisujú mnohé techniky, ktoré sú potrebné pri tvorbe bonsajov.
Rozoberajú sa vzdušné, ale aj iné druhy potápania, frézovanie a tvorba a ošetrovanie mŕtveho dreva, rôzne druhy vrúbľovania, tvorba kmeňa, konicity, budovanie koruny na listnatých stromoch, spôsoby ohýbania hrubších konárov, tvorba bonsajov s koreňmi na skale, atd...
Záver každej kapitoly obsahuje časť "Sprievodca druhmi", kde sú detailne rozpísané základné veci k tomu ktorému druhu ako je poloha, strih a rez, zálievka, rozmnožovanie a pri niektorých druhoch sú tieto inštrukcie rozvinuté do podrobnejšieho opisu strihu a tvarovania pre pokročilejších.
Ja osobne som bol z tejto knihy ako aj z jej druhej časti nadšený a naučil som sa z nich skoro všetko, čo dnes o pestovaní a tvorbe bonsajov viem.
Harry má úžasný dar učiť a pre mňa bolo objavenie jeho kníh doslova spása po všetkých tých protichodných informáciách zozbieraných z rôznych stránok po nete. Preto ju vrelo odporúčam a s radosťou som tento slovenský preklad pripravil.
Kniha vyjde v náklade len 100 kusov, preto ak máte záujem, píšte mi na mimo@bonsajovekrajinky.sk a ja si Vás zapíšem s tým, že po uvedení do predaja Vás budem hneď kontaktovať, aby ste si ju mohli zakúpiť ako prví, predtým, než ju začnem prezentovať na facebooku.
Keďže je tento počin veľmi nákladná záležitosť a prípadné tržby mi akurát pokryjú náklady, o hodinách strávených prekladom a prípravou vydania so všetkými vybavovačkami sa ani rozpisovať nebudem, je nepravdepodobné, že by som potom plánoval druhé vydanie.
Preto na mňa aj Harry nedôverčivo pozeral, keď som mu navrhol, že sa na to dám. Vraj mu to už spomínalo veľa ľudí, no nikto to nedotiahol do konca. Teraz je nadšený a k slovenskému prekladu mi napíše aj predslov.
Skúšal som to aj cez veľké vydavateľstvá, no preklad s originálom si pozreli akurát v Slovarte a odpísali mi, že nemajú záujem, pretože oni by si predstavovali viac všeobecnú knihu pre masy, s nie tak detailnými informáciami, ktoré im skôr pripomínajú skriptá

OK ak niekto má záujem, vie čo má robiť, prípadné otázky rád zodpoviem.
Mimo